Strytind

Tidlig fottursesong på Sør-Senja

Er du ivrig etter å komme deg i gang med fotturene uten ski eller truger på våren, er Sør-Senja plassen å oppsøke først

 

Familievennlig flatmarktur

Dronningsruta fra Hofsøy til Stangnes (Ryvoll)

Forskjellen på hvor lenge snøen ligger på nordsiden i forhold til sør på øya kan variere med flere uker.

Dronningruta fra Hofsøy til Stangnes via Stongodden går nesten helt i fjæra store deler av veien og er en av de første turene man kan ta på våren tørrskodd.De fleste velger å parkere ved Midt-Troms Museum på Hofsøy og deretter gå etter en traktorsti i starten som etterhvert går ut i sti nærme havet videre mot Ryvoll. Turen er meget lettgått med små svaberg, strender og flatt terreng stort sett hele veien. Passer derfor godt for folk i alle aldre. Det er en nydelig utsikt langs stien mot bl.a Andørja, Grytøya og Hinnøya. Det finnes en rundløype tilbake mot Hofsøy fra Ryvoll som går litt lenger inn på odden, der kan du finne noe våt myr enkelte steder, men du får gått forbi flere av den berømte lave kystfurua som her i naturreservatet er fredet. Turen er ca 8 km en vei, noe kortere tilbake hvis en går stien.

Det er mulig å parkere en bil i begge ender hvis en bare vil gå turen fra a til b.

 

Favorittopper tidlig i sesongen

Strytind

Strytind ligger på fjellpartiet mellom Veidmannsfjorden og Grunnfarnes i Søndre Torsken.

Startpunktet er fra enden av veien ut mot Kalfarnes. Derfra går en mer eller mindre merket, men godt markert sti vestover langs fjæra i vel en km. Når stien deretter dreier mot nord vest begynner ryggen og stigningen opp mot toppen. På dette punktet er du faktisk halvveis på turen. Går du turen på kveldstid får du kveldsola hele veien opp herfra. Her er det tidlig vår og ofte er det allerede fra påsketider bart store deler av stien. Dette er derfor en av mine topp 5 «go-to-turer» å oppsøke tidlig om våren. Fra toppen ser du rett ned på Grunnfarnes med Dalfjellet og Høgtinden som ruver over bygda. Flytter du blikket ned mot Medby ser du Veidmannsfjorden og Sifjorden som blir neste fjord forbi Veidmannsfjellet. Ut mot vest ser du Andøya og Andenes. Utsikten er nydelig selv om toppen kun er 413 moh. Det er også gode muligheter for å se midnattsola mot nord.

Turen passer de fleste og er ikke spesielt krevende. Fra start og til toppen er det knapt 2,5 km.

 

Sjursviktinden

Sjursviktinden ligger i Sjursvika litt forbi Skrolsvik på Sør-Senja.

Det er enkelt å finne startpunktet, som er nesten ved veis ende. Det er en ganske markert sti med skilting som starter ved en parkeringslomme som er på venstre siden av veien. Sjursviktinden er en av favorittene mine pga at det er tidlig bart opp mot toppen. Jeg vil kalle denne toppen med sine 837 moh moderat til krevende. Turen starter ganske snilt før den bratteste stigningen starter. Toppen kan oppleves som litt utsatt, men er likevel ikke veldig skremmende, mest spennende. Stien har et godt markert tråkk hele veien, sett bort fra opp mot siste henget der det er steinur. Turen er ca 3 km og det er for en gjennomsnittlig person normalt å bruke i overkant av en time opp. På toppen kan du se resten av Senjahesten, Buviktinden og Lonketinden. Det er også mulig å se over til Flakstadvåg og Kvænan som med sine pinakler er lett å kjenne igjen. Vestover som blir tilbake fra der du kom fra, kan du se Sandsøya, Bjarkøya, Flatøya og Meløyvær.

Utsikten er upåklagelig på dager med klart vær, og er fantastisk å oppleve i midnattsola.

 

Høgtinden og (lille) Breitinden

Høgtinden på Medby er en lett tur som er overkommelig for de fleste. Denne turen må ikke forveksles med Høgtinden på Grunnfarnes.

Her ligger snøen noen uker lengre enn Strytinden som er kun en liten kjøretur unna, men er allikevel en tur som blir fjellsko-vennlig relativt tidlig. Kan være lurt å ta med truger på/i sekken tidlig i sesongen. Turen starter ved Ungdomshuset som ligger ved inngangen til bygda Medby. Hvis du ser opp til høyre med en gang du kjører inn i bygda, ser du toppen der du kan skrive deg inn i toppturboka. Turen starter fra vannverket og følger en traktorvei bratt oppover det første stykket. Veien går opp til Rødbergvatnet der resten av turen går på merket sti til toppen. Dette er en tur som må sies å være overkommelig for de fleste med sine 402 moh. Kommer du langveisfra og syns turen ble litt kort, er det mulig å utvide turen opp til (lille) Breitinden 662 moh. Breitinden er toppen av den ryggen du har bak deg når du står på Høgtinden og ser ned mot Medby. Fra Høgtinden ser du rett ned i Veidmannsfjorden. Går du opp til Breitinden vil du også ha utsikt andre veien mot blant annet Osterfjorden og Torsken.

Hvis det er sol og klarvær vil det absolutt være verdt turen å gå opp dit, da er utsikten nydelig.

 

Lonketinden

Lonketinden er en av de høyeste toppene på Sør-Senja med sine 848 moh, og er vinter som sommer en av mine favorittfjell på Senja.

Denne toppen byr på en fantastisk 360° panoramautsikt. Startpunktet er fra Finnelva som befinner seg like etter at du har kjørt ut av tettstedet Å. Derfra går det en gruset skogsvei noen hundre meter opp mot en liten demning og et lite skur der det er mulig å parkere. Herfra begynner en merket sti mot toppen. Som en tidlig vårtur bruker jeg å utføre denne turen som en kombinasjon der 2/3 av turen er truger og 1/3 er fjellsko. Den første biten opp mot Lonketuva er det som regel behov for truger. Videre derfra begynner den lange ryggen opp mot Lonketinden. Her blir det fort bart og det er ofte mulig å gå uten truger. På toppen vil det som regel være noen skavler igjen som gjør at trugene må på siste biten. Belønningen til denne turen er en fantastisk utsikt. Allerede fra Lonketuva kan du snu deg å se ut mot øya Lemmingsvær, og i det fjerne kan du skimte Sandsøya og Andørja. På toppen har du en utsikt som kan strekke seg så langt du vil. Høyden gjør at du kan skimte de fleste høye toppene på Senja. Denne turen kan gås hele året og er hyppig besøkt både på ski, truger og med tursko. Personlig liker jeg dette fjellet best på våren og om sommeren. På sommeren er stien veldig lett å følge, men det kan være vått over myrene så husk vanntette tursko.

Dette er en krevende tur som forutsetter at du har noen turer i beina fra før, men utsikten på toppen er verdt at du gir det et forsøk.

 

Skrevet av:

Ørjan Rasmussen, Senja mai '21