OM SENJAREGIONEN

 

Senjaregionen er Norge i miniatyr  som kan by på spektakulær natur og opplevelser for liten og stor. Både Senja og Dyrøy er ennå full av uberørte og uoppdagede perler som kan nytes. Ekte og ren glede skapes i møtet med nordlyset, hvalen, maten og mørketidslyset på vinteren eller midnattsol, bølgeskvulp, hvite strender og majestetiske fjelltopper om sommeren. 

Senjaregionen har alt man vil oppleve på kort eller lang tid. Nasjonal turistvei med magiske utkikkspunkter, kunst og kulturopplevelser med høy kvalitet, tusser og troll, et yrende fugle- og dyreliv. 

Dyrøy er den frodigste øya i Troms og hele kommunen har et rikt dyreliv og vakre landskap og by på. Dyrøya ligger på innersida av Senja og blir dermed skjermet for det aller værste været.

Senja (nordsamisk Sazza) er Norges nest største øy etter Hinnøya og ligger i Troms Fylke. Øya har et areal på 1589,35 km2 og i underkant av 8000 innbyggere, og omfatter kommunene Tranøy, Torsken, Berg og Lenvik. Befolkningstyngdepunktet er langs Gisundet på innsiden av øya. Her ligger også det største tettstedet, Silsand med Gisundbrua over til byen Finnsnes. 

GEOGRAFI

Senja er kjent for sitt varierte landskap og har blitt kalt et Norge i miniatyr. Yttersiden er preget av dramatiske fjell som stuper rett ned i havet, men også av idyllisk skjærgård og flotte sandstrender. På innsiden finner man fruktbar jord og et vennlig landskap med bølgende åser og bjørkeskog. Inne i dalene ligger trivelige bygder og småbruk. Sør-Senja er berglendt med svaberg og furuskog. Her ligger også Ånderdalen Nasjonalpark. 

Dyrøy har både fjord og fjell og har fine turmuligheter og fult av kulturminner langs land og strand.

SEVERDIGHETER

I regionen er det flere museer, de fleste ligger under Midt-Troms Museum. Blant disse har vi Samemuseet i Kaperdalen, Hofsøya bygdemuseum og Kveitemuseet/Gammelbutikken i Skrolsvik. Kastnes Bygdetun i Dyrøy. Området er ellers rikt på severdigheter, både når det gjelder natur og historie. Man kan for eksempel nevne Senjens Nikkelverk ved Hamn, hvor verdens første elektrisitetsverk basert på vannkraft ble startet i 1882. Senjatrollet og Hulderparken på Finnsæter i Berg er en av Midt-Troms mest besøkte familieparker, og er viden kjent som en av de største turistattraksjonene i Nord-Norge. I Dyrøy finner man bl.a fortet på Hagenes, bygget av russiske krigsfanger under 2. verdenskrig. Fortet var brukt som fengsel og utkikkspost og hadde i sin tid kanonstilling.

INDUSTRI

Naturlig nok er fiskeri-og havbruk dominerende på Senja. Her har man hele løpet innenfor hele næringen. På Skaland er gruvedrift, hvor man utvinner grafitt. Annen viktig industri som kan nevnes er ArtNor og Tromspotet på Silsand, som spesialiserer seg på potet og potetprodukter, og trappefabrikken i Sollia. I Sollia ligger også verdens nordligste isolerglassfabrikk, Nicopan AS, som har kunder i hele Norge, pluss en del eksport til utlandet.

HANDEL OG SAMFERDSEL 

Beboerne på Senja har via Gisundbrua fergefri veiforbindelse til fastlandet over Gisundet til byen Finnsnes, som er den nærmeste byen. Byen Finnsnes fungerer som handelssenter for hele Midt-Tromsregionen, Senja inkludert. Men øya har også forbindelse med de to andre byene i Troms fylke, Tromsø og Harstad. Les mer om dette på www.tromskortet.no

Om Visit Senja

Visit Senja region SA ble stiftet i januar 2016 og har i dag 50 medlemsbedrifter fra kommunene Lenvik, Tranøy, Torsken, Berg og Dyrøy. Samvirket har som formål å utvikle regionen som reisemål og ivareta interessene til reiselivsaktørene. Samvirket skal bidra til vekst og lønnsomhet blant våre medlemmer.