Tungeneset viepoint
©Visit Senja Region
Bergsfjorden
©Sophia Sørnesdatter
Hiking
Senja Husky Adventure
©Senja Husky Adventure

Opplev høst- og fargesesong i Senjaregionen

Høsten er den beste tida

 

Senja og Dyrøy er vakkert året rundt. Men spør du senjaværingene, vil de fortelle deg at «hausten è den bæste tia». Bekker og vatn er krystallklare, lufta er frisk og skarp, skog og fjell gløder i høstfarger og natta kryper forsiktig inn på kveldstid. Etter noen innledende runder fra midten av august eksploderer nordlyset fra midten av september, ho Aurora gjør altså stor entré etter sitt sommerfravær.

Høst er fargetid

Det er noe i lufta fra slutten av august, og høyt til fjells antar blåbærlyng og dvergbjørk høstfargene. I midten av september har høstfargene nådd ned i skogen, og de myke åsene på innsida av Senja og i Dyrøy er kledd gult, oransj og rødt. I oktober står derimot trærne nakne, og i den lave høstsola vaier tørre strå i vinden. Vakkert det også, med en anelse melankoli.

Det er på høsten senjaværingene og dyrøyværingene går på tur

Spør du folk på Senja og Dyrøy når de går på tur, vil de si august, september og tidlig i oktober. Da er sikten god i den klare lufta, og du kan se langt. Det skarpe draget svaler panna, og vannet i bekken smaker friskt og godt. På Senja og i Dyrøy er det mange merkede stier til utsiktspunkter, noen er lette, noen går til historiske steder og noen tar deg tusen meter opp om du bruker en hel dag.

Les mer om spektakulære fjellturer på Senja her og flotte vandreturer på Dyrøy her

Kom deg ut på vannet

Du kan ikke komme til Senja eller Dyrøy uten å komme deg ut på sjøen. Enten det er Atlanteren på yttersida, den vide Solbergfjorden på sørsida eller den smule innersida mot fastlandet. Med en Rib – altså en gummibåt med kjøl – kan du komme til de ytterste skjær og til fjerne strender uten å anstrenge deg. Kajakkturer mellom småøyene kan både nybegynnere og litt mer erfarne være med på. En fisketur en ren lykke, og du kan spise fangsten etterpå.

Her finner du aktiviteter på havet

Opplev Senja og Dyrøy på hjul

Å sykle langs Nasjonal turistveg på ytre Senja er artig og variert, og lettere enn du tror. Veien følger nemlig strandlinja. Det går også fint å sykle på rolige innlandsveier eller langs den blide sørkysten. Få mennesker sykler på den lune innersida av Dyrøya. Sykler kan leies, og det finnes også organiserte turer. Om høsten ligger sledehundene i hardtrening før den travle vintersesongen, så da kan du være med på hundekjøring på hjul. Hundene er enda gladere for å se deg enn omvendt.

Les mer om guidete sykkelturer, hundesledetur og andre aktiviteter her.

Nordlyset er flott på høsten

Allerede midt i august kan du være heldig og se nordlyset på Senja og Dyrøy, og fra midten av september er aktiviteten like høy som midt på vinteren. Ofte er det spesielt mye aktivitet rundt høstjevndøgn, fra midten av september og godt inn i oktober. Du kan prøve å holde utkikk fra der du bor. Enda bedre er det å gå en tur, enten langs veien (husk refleksvest) eller opp i marka med hodelykt. Det finnes også egne nordlysguider, og de tar deg med dit det er klar himmel når været er usikkert. Opplev Senjaregionen uten lysforurensning. 

De fleste aktørene har mulighet til å skreddersy din nordlysopplevelse - noen av disse finner du her.

Smak på høsten i Senjaregionen

Innersida av Senja og hele Dyrøy har et overraskende rikt jordbruk. Herfra tilbyr restauranter og kafeer gulrot, kål, ferske urter og alles favoritt, den gule målselvnepa, alt ferskt og deilig. Høsten er også tida for lam i alle varianter. Fra yttersida kommer det fisk hele året, og skalldyr blir større og fastere på høsten ettersom vannet blir kjøligere.

Lokal mat er et av satsningsområdene i Senjaregionen, og de siste årene har det dukket opp mange gode restauranter. Flere av disse i kombinasjon med overnatting

Selected filters:
<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>