NORDLYS

Nordlyset fremstår som noe overjordisk, der det florlett, lekent og dansende flammer over blåsvart himmel. Men hva er nordlys, og hvordan oppstår det?

nordlys,tungeneset,scenic routes,senja,northernlights,visitsenja

NORDLYS I HISTORISK SAMMENHENG

I riktig gamle dager var det mystikk og myter forbundet med nordlyset. Folketroen sto sterkt blant folk, og uttallige historier har blitt fortalt. Ungene ble for eksempel fortalt at de ikke skulle plystre eller rope på nordlyset, for da kunne det komme og ta dem. En annen versjon er at hvis du vinker med et hvitt tørkle til nordlyset, vinker det tilbake til deg. Folketroen i Norden knyttet ellers nordlyset til døde kvinners sjeler, og da spesielt døde jomfruer. Samene regnet nordlyset som en gud, som de påkalte for å løse konflikter. I Finmark sa man at barn unnfanget under nordlyset, ble født med spesielle evner. 

Antakelig var det nordlys den greske filosofen Aristoteles så i år 344 f.Kr, da han beskrev synet som flammer fra hellige jordiske lyskilder. Profeten Esekiel oppfattet det han så som et tegn fra Gud. I norrøn  mytologi kalles forøvrig himmelbroa mellom gudeheimen og Broa for Bifrost. Det kan være nordlyset de har tenkt på. 

 

 

 

 

nordlys,senja,northernlights,visitsenja,winter,holiday

HVA ER NORDLYS?

Nordlys, eller Aurora Borealis som det også heter, oppstår når partikler fra sola treffer atmosfæren på jorda. Tilstand og prosesser her er sterkt knyttet til sola gjennom dens stråling og utstrømning av elektriske partikler. 

 Aktive nordlysfenomener er avhengige av aktiviteten på solen. Sola slynger ut enorme gasskyer (solvinden) av varierende styrke, og iblant er det stormer. Kraftig aktivitet på sola kan gi opphav til meget kraftige nordlys tre til fire dager etterpå.

Jorda er omgitt av et magnetisk felt - magnetosfæren - som (heldigvis) beskytter mot mange av de høyenergetiske partiklene. Men en del partikler kommer altså gjennom det beskyttende “skjoldet, ” og gir opphav til nordlys.

Nordlys strekker seg fra 80 til 250 kilometer over bakken, og en sjelden gang helt opp til 500-800 kilometer. Gjennomsnittet for nordlys med maksimal intensitet er 110-200 kilometer; dette varierer fra form til form. Siden nordlyset ligger langt over alle værfenomen, spiller derfor også været en viktig rolle for å se nordlyset.

 

nordlys,senja,northernlights,visitsenja,winter,holiday

NÅR OG HVOR ER MULIGHETENE STØRST FOR Å SE NORDLYSET?

Nord-Norge er blant verdens vakreste steder å se nordlyset. Planetens nordlysbelte stryker langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten mot Nordkapp. Det betyr at Nord-Norge ligger helt optimalt til for å observere dette fenomenet, her er det mest nordlys i hele verden!

Nordlyset ligger høyt over skydekket, så det må være klarvær for å få øye på det. Sjansene for å se nordlyset er størst i timene før midnatt, en stjerneklar kveld med lite månelys. Dagene omkring fullmåne er ikke de beste dagene for nordlysobservasjoner. Da blir himmelen så lys at opplevelsene blekner.

Man bør bort fra byer og tettsteder med mye lys for å få det rette utbyttet av en kveldshimmel full av nordlys. Senjaregionen, med dens klare, rene luft og øde områder helt uten veilys eller støy, vil derfor være den perfekte destinasjonen for alle som vil ha fullt utbytte av showet over himmelen. Vi tør garantere at sterke følelser settes i sving når himmelen eksploderer i farger i løpet av sekunder, og nordlyset lekent starter sin dans med lette trinn. Da kan det være svært fristende å danse med!